Net als heel veel organisaties, werkt ook het stafbureau van PON vanuit huis. Op die manier geven wij invulling aan de richtlijnen van de regering en het RIVM maar houden we onze dienstverlening wel op peil. Onderling hebben we als collega’s veel contact via de mail en de telefoon. Daarnaast hebben we wekelijks een videocall met (een afvaardiging van) de coördinatoren, (een afvaardiging van) de matchers en ook onze bestuurder Mini Schouten schuift wekelijks aan. We constateren dat we, waarschijnlijk eveneens net als de vele andere thuiswerkers, de fysieke aanwezigheid in onze kantoortuin erg missen maar dat het ons lukt om geïnformeerd en betrokken te blijven bij ons werk, bij elkaar en bij onze poolers. Telefonisch (en ook per mail) zijn we ook via thuiswerken onveranderd bereikbaar.
Iets dat we in deze tijd niet oppakken, zijn de lesbezoeken aan onze poolers. Uiteraard deden we dat al niet vanaf het moment dat de scholen dicht gingen op 16 maart, maar ook na de gedeeltelijke opening van de scholen op 11 mei zullen wij dit nog niet doen. In onze optiek is het van belang om zo min mogelijk ‘verkeer’ te laten plaatsvinden zodat we er alles aan doen om het coronavirus in de greep te krijgen. Mochten er signalen of situaties zijn die het noodzakelijk (of zeer wenselijk) maken om fysiek aanwezig te zijn op school, schroom dan vooral niet om hierover met ons in gesprek te gaan.
PON werkt voor zo'n 35 aangesloten schoolbesturen met meer dan 170 basisscholen. Ook kopen schoolbesturen die geen lid zijn diensten in.
Medewerkers van scholen kunnen bij PON terecht met vragen over mobiliteit, loopbaan, verzuim en arbeidsrecht.
Vervangers in de PONflexpool krijgen begeleiding en scholing. Zo wil PON de kwaliteit van de flexpool waarborgen.
PON wil de kwaliteit en continuïteit van het primaire proces bevorderen door de inzet van goede en voldoende leerkrachten.
Lees verder
PON streeft naar behoud van werkgelegenheid, ondanks de krimp in de regio. Lees verder
Voor de aangesloten schoolbesturen fungeert PON als kenniscentrum en sparringpartner. Lees verder
Ondanks de leerlingendaling in de regio dreigt een tekort aan leerkrachten. PON werkt samen met verschillende partijen aan de beperking van het tekort.
De bij PON aangesloten schoolbesturen vinden het belangrijk dat er, ondanks de krimp, jong talent instroomt in de scholen. Daarom is het banenplan 2014 opgezet.
De PON-besturen hanteren een actief en stimulerend mobiliteitsbeleid. Personeel wordt uitgedaagd na te denken over hun loopbaan en in beweging te komen.