Een aantal jaren geleden bedacht PON het project ‘In Beweging’. De krimp zorgde in de regio voor veel boventalligheid en vele onderwijsbanen op de scholen stonden op de tocht. Door de krachten te bundelen, ontstond mobiliteit die vele FTE’s boventalligheid heeft opgelost binnen de besturen. In die periode is ook de ‘tweejaarsplaatsing’ in de pool ontstaan: poolers konden vrijwillig mobiel worden en voor een periode van twee jaar plaats nemen in de vaste pool. De periode van twee jaar is destijds vastgesteld om zeker te stellen dat er continu ruimte zou ontstaan / blijven in de pool om deze beschikbaar te hóuden voor boventalligheid op de scholen. Vanaf dat moment werd de pool nadrukkelijk ingezet als loopbaaninstrument. Tot ons grote plezier kunnen we melden dat de pool nog stééds als dusdanig dienst doet; veel leerkrachten maken jaarlijks voor een periode de overstap naar de pool, bijvoorbeeld om ervaring op te doen in andere onderwijsconcepten. De in- en uitstroomgegevens van de pool laten dit helder zien:
(Goed om te vermelden dat de grote toename van poolers in 2018 mede te maken had met de uitbreiding van PON met een aantal besturen.)
Gerard Jansen heeft deze cijfers nader geanalyseerd en uitgewerkt. Tijdens een ALV zullen we onze besturen hier nader over informeren. Op deze plek delen we alvast de herkomst van de leerkrachten die in 2019 ingestroomd zijn in de pool:
PON werkt voor zo'n 35 aangesloten schoolbesturen met meer dan 170 basisscholen. Ook kopen schoolbesturen die geen lid zijn diensten in.
Medewerkers van scholen kunnen bij PON terecht met vragen over mobiliteit, loopbaan, verzuim en arbeidsrecht.
Vervangers in de PONflexpool krijgen begeleiding en scholing. Zo wil PON de kwaliteit van de flexpool waarborgen.
PON wil de kwaliteit en continuïteit van het primaire proces bevorderen door de inzet van goede en voldoende leerkrachten.
Lees verder
PON streeft naar behoud van werkgelegenheid, ondanks de krimp in de regio. Lees verder
Voor de aangesloten schoolbesturen fungeert PON als kenniscentrum en sparringpartner. Lees verder
Ondanks de leerlingendaling in de regio dreigt een tekort aan leerkrachten. PON werkt samen met verschillende partijen aan de beperking van het tekort.
De bij PON aangesloten schoolbesturen vinden het belangrijk dat er, ondanks de krimp, jong talent instroomt in de scholen. Daarom is het banenplan 2014 opgezet.
De PON-besturen hanteren een actief en stimulerend mobiliteitsbeleid. Personeel wordt uitgedaagd na te denken over hun loopbaan en in beweging te komen.