Loopbaan en Leiderschap

30 maart 2023

Enthousiaste deelnemers bij de Leergang Loopbaan en Leiderschap

Onlangs vond de Leergang Loopbaan en Leiderschap, editie 2022/2023 bij de Steck in Doetinchem plaats. Bij de eindpresentatie van de 13 deelnemers werden prachtige opbrengsten voel- en zichtbaar.

Tijdens deze leergang deden de deelnemers kennis op over verschillende soorten leiderschap, onderzochten zij het schoolleiderschap en verkenden ze de aspecten rondom leidinggeven. Dit werd gecombineerd met de verhouding tot de authenticiteit, de kwaliteiten en behoeften van de individuele deelnemers.

De leergang in vogelvlucht
Vooraf was er een persoonlijke intake met Marjory of José, loopbaancoaches van het loopbaancentrum. Daarna vond de start van de 6 kennisbijeenkomsten plaats met de hele groep onder leiding van Jasper Diele van De Rolfgroep. Verdeeld over de periode (okt-mrt) waren er 2 intervisiebijeenkomsten in 2 kleinere groepen. Als afronding is/was er de mogelijkheid tot een persoonlijk loopbaangesprek.

Zeer waardevol
Aan de enthousiaste reacties van de deelnemers was te zien dat de formule van deze leergang aansloeg. Kennis vergaren, vanuit een veilige setting inhoudelijk en persoonlijk ervaringen uitwisselen en sparren met collega’s, eyeopeners beleven, zelfbewuster worden, kwetsbaar durven zijn… Het werd allemaal als zeer waardevol ervaren! 

Nieuwe inzichten
Bij iedere deelnemer ‘veroorzaakt’ de leergang persoonlijke groei. Het leidt tot meer zelfkennis en draagt bij aan het proces van eigenaarschap en zelfsturing in het persoonlijke leven én natuurlijk ook aan de keuzes op loopbaangebied. En dat kan ertoe leiden dat sommige deelnemers vol overtuiging besluiten geen schoolleider te worden, maar overtuigd leerkracht blijven. Andere deelnemers willen een specialisme ontwikkelen, omdat dit (voor nu) beter bij hen past. Er zijn ook een aantal deelnemers die de rol en functie van teamleider, unitleider, bouwcoördinator of schoolleider graag verder willen verkennen en daar nu al stappen in zetten. Dat begint meestal met de terugkoppeling naar hun directeuren, P&O-adviseurs en bestuurders. 

Persoonlijke vlucht
De historische cijfers van de leergang laten zien dat deelnemers gaan vliegen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap! En wat zou het prachtig zijn als hun talent en ambitie gezien en benut wordt binnen hun organisaties (en daarbuiten). Júist in deze tijd van grote uitdagingen in het onderwijs.

Volgend schooljaar is er weer een leergang! 
Ken je een kandidaat voor deze leergang, of wil je er zelf graag aan deelnemen? Neem dan alvast contact op met: Marjory Vermeegen ( m.vermeegen@loopbaancentrum-on.nl) of José Jansen (j.jansen@loopbaancentrum-on.nl ) 


 


< overzicht nieuws