Artikel over Sport IKC Het Startblok

27 november 2023

Chris Merkx, directeur van Sport IKC Het Startblok:

‘Onze leerlingen leren zelf beslissingen te nemen over beweging en voeding’

Innerwaard is de maand november 2023 bestuur van de maand. Onder Innerwaard vallen veel IKC’s (Integraal Kindcentra). Eén daarvan is Sport IKC Het Startblok. Sport en gezonde voeding spelen hier een belangrijke rol. Hoe ze hier invulling aan geven? We vroegen het directeur Chris Merkx.

Chris Merkx is trots op zijn Sport IKC. “Ik vind onze school natuurlijk de leukste uit de buurt”, lacht hij. “Bijzonder aan onze school is dat we werken vanuit een gezondheidsvisie. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zelf beslissingen leren nemen over beweging en voeding. Dat ze er later bijvoorbeeld eerder voor kiezen om de fiets te nemen dan de auto.”

Binnen en buiten sporten
Hoe herken je deze gezondheidsvisie in de dagelijkse praktijk? “We geven bijvoorbeeld gymlessen van goede kwaliteit”, legt Chris uit. “Deze worden begeleid door vakkrachten. We werken met portfolio’s. Bij de kinderen vanaf groep 3 komen alle basisvaardigheden in beweging aan bod. Zo leren ze bijvoorbeeld klimmen, duikelen en rollen. We hebben ook buitengymlessen. Daar sporten kinderen in de buitenlucht met de eigen leerkracht onder begeleiding van vakkrachten. En we hebben 2 keer per week pauzesport. We bieden dan verschillende sporten aan waar de kinderen aan mee kunnen doen. Leerlingen in groep 1 en 2 worden gescreend op hun beweging. Kinderen die extra begeleiding kunnen gebruiken bij hun motoriek, worden begeleid door een speciale remedial teacher.

Vertrouwd met gezonde voeding
Bij een gezonde leefstijl hoort ook gezonde voeding. Daarom is er hier bij Het Startblok aandacht voor. De school werkt hierbij nauw samen met een voedingsdeskundige (Maartje van de Berg van My Healthy Five). “Onze kinderen worden al vroeg vertrouwd gemaakt met gezonde voeding”, vertelt Chris. “Een mooi voorbeeld is de verjaardagstraktatie. Zo’n traktatie hoeft niet altijd te bestaan uit eten. Kinderen vanaf groep 5 mogen in overleg met hun leerkracht ook kiezen voor een andere invulling. Bijvoorbeeld 5 minuten langer buitenspelen. Bij het onderwerp gezonde voeding betrekken we ook de ouders. Bijvoorbeeld in de vorm van voorlichting.”

Snel en adequaat
Sport IKC Het Startblok is aangesloten bij PON. Chris is heel tevreden over de samenwerking. “De medewerkers van PON communiceren snel en duidelijk. Ik weet dus altijd waar ik aan toe ben als ik een beroep op hen doe. Als we een lange inval nodig hebben, ontvang ik cv’s van kandidaten die op een snelle en adequate manier door PON zijn geselecteerd. Ik kan daar dan direct mee aan de slag. En als ik een specifieke vraag heb, dan denkt PON met me mee en proberen we samen een maatwerkoplossing te vinden. Wat ik ook bijzonder vind, is dat het niet uitmaakt met wie ik zaken doe binnen PON. Als ik bijvoorbeeld het algemene nummer bel, kan ik verschillende personen aan de lijn krijgen. Maar dat is nooit een probleem, want iedereen is altijd prima op de hoogte. Ja, als ik PON in 2 woorden mag karakteriseren dan is dat: snel en adequaat!”

 

 


< overzicht nieuws