Verhalen uit de praktijk
Oktay van Eldik Oktay kiest voor pool om horizon te verbreden

'Ik wil zoveel mogelijk leren'

Oktay van Eldik (23) werkt sinds januari in de vaste pool van PON. Een weloverwogen keuze, omdat hij kennis wil maken met zoveel mogelijk verschillende scholen en schoolsystemen. ‘De pool is de beste manier om na je studie te onderzoeken wat echt bij je past. En je leert elke dag ontzettend veel’, aldus Oktay.

Mooie kans

Na de PABO twijfelde Oktay of hij direct een baan op een school zou accepteren. Hij vertelt: ‘Stel dat je het niet naar je zin hebt. Of dat je stilstaat in je ontwikkeling. Dat wilde ik absoluut voorkomen. Ik wil vooral mijn horizon verbreden en zoveel mogelijk leren.’ Oktay durfde de stap naar de tijdelijke pool niet aan. ‘Dan heb je geen vast inkomen, en dat wilde ik wel per se’. Hij werkte een half jaar in de logistiek, totdat de vacature voor leerkrachten in de vaste pool voorbijkomt. ‘Daar ben ik gelijk op ingesprongen. De pool is voor mij een mooi kans om te bouwen aan een goede basis: wat ligt mij en waar wil ik me in doorontwikkelen’.

Niks met kleuters

In de vaste pool van PON heeft Oktay al aardig wat scholen van binnen gezien. Omdat hij zo leergierig is, pakt hij alles aan. Zo bekent Oktay dat hij eigenlijk niks heeft met kleuters, maar onlangs toch ‘ja’ zei op een vervangingsverzoek van PON. ‘Ik heb een harstikke leuke dag gehad met de kleuters en het ging supergoed! En ik heb weer veel geleerd die dag.’

Leren van fouten

Werken in de pool is niet altijd gemakkelijk, vindt Oktay. ‘Natuurlijk heb ik wel eens dagen dat het moeilijk gaat. Maar ik ben ook blij dat ik af en toe vastloop. Vaak zie je zelf niet goed wat je fout doet. Als je invalwerk doet is er altijd wel iemand die met je mee kijkt of waarmee je kunt reflecteren. Ik leer ontzettend veel van andere leraren en van al die verschillende scholen. Ik pak overal wat mee’.

Open armen

Oktay werkt 2 dagen per week op Daltonschool De Horst in Apeldoorn. Van de mei- tot de zomervakantie werkt hij daar op een lange vervanging voor vijf dagen per week. Nu hij het Daltononderwijs in de praktijk ervaart, merkt hij dat dit type onderwijs erg bij hem past. ‘Het Daltononderwijs ligt mij. En ik word hier met open armen ontvangen. Misschien wil ik me wel verder gaan verdiepen in het Daltononderwijs. Daar denk ik over na’.

Lees ook de andere verhalen