JA Verhalen uit de praktijk | Personeelscluster Oost Nederland
Verhalen uit de praktijk
Koen Schut starter

Door deze ervaring kom ik erachter wat ik echt wil

Na het behalen van mijn pabo-diploma wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik precies wilde. Ik had tijdens de opleiding al op een aantal scholen stage gelopen, maar ik had nog geen idee bij welke school ik me daadwerkelijk thuis zou voelen.  

Toen heb ik een tijdje lopen wikken en wegen en ervoor gekozen om bij de tijdelijke pool van PON te beginnen en later in de vaste pool. Eerlijk is eerlijk, ik vond het lastig om zo doelbewust voor het invalvak te kiezen. Ik vond de gedachte om op zoveel scholen te werken best wel spannend. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om de sprong in het diepe te wagen en het invallen uit te proberen.

Een jaar later kan ik zeggen dat dit écht een van mijn beste keuzes in mijn loopbaan is geweest. Het ervaren van verschillende scholen helpt om erachter te komen wat ik als leerkracht wil en belangrijk vind. Het gave idee wat ze op de ene school doen, neem ik weer mee naar de andere. Door zoveel nieuwe ervaringen op te doen ontwikkel ik een smaak voor goed onderwijs wat bij mij persoonlijk past. Behalve de korte inval focus ik me voornamelijk op de langere vervangingen. Het geeft een stukje rust in de week, maar zorgt er ook voor dat ik een school veel dieper kan leren kennen. Dan ontstaan er ook leuke gebeurtenissen. Het mooiste moment voor mij was toen ik voor de tweede keer bij een groep op basisschool Laetare in kwam vallen. Een meisje zei tegen mij: ‘Hee, daar heb je die leuke meester weer. Wat fijn dat u er bent! Wilt u ons misschien voorlezen?’

Op deze manier kan ik als meester voor alle kinderen iedere dag opnieuw iets waardevols betekenen!

Lees ook de andere verhalen