JA Verhalen uit de praktijk | Personeelscluster Oost Nederland
Verhalen uit de praktijk
Inge Buiting-Banning Uit mijn comfortzone, maar dichtbij mezelf

Onderwijsavontuur van Inge!

Sinds dit schooljaar werkt leerkracht Inge Buiting-Banning via de tijdelijke pool van PON. Dit betekent dat ze korte invalopdrachten doet op verschillende scholen in de regio.

Hoe bevalt het Inge? We vroegen het haar.

“Ik beheer zelf online mijn agenda en dat geeft veel vrijheid”, vertelt Inge enthousiast. “Het invalwerk is erg afwisselend en dynamisch. Ik kom bij grote en kleine scholen en ik werk in het speciaal onderwijs, maar ook met kinderen met een taalachterstand. Mijn doelgroep is heel divers. Soms sta ik in groep 1 en de volgende keer in groep 5 of 8.  

Elke dag is anders

“Ik weet van tevoren nooit hoe mijn week eruit gaat zien. Zo kan het zijn dat ik op maandag met groep 8 de musical ga oefenen, op dinsdag met groep 6 naar een moestuin fiets om aardappels te poten en op woensdag met groep 3 ga hakken en plakken met woordjes. Soms doe ik dingen die buiten mijn comfortzone vallen."

Elk kind moet zich gezien en gehoord voelen

“Het werken als invaller geeft mij heel veel energie! Ik vind het belangrijk om te werken aan een goede pedagogische relatie met de nieuwe groep om passend onderwijs te bieden en om grip te krijgen op het dagprogramma. Telkens weer openstaan voor nieuwe mensen en een nieuwe groep brengt mij heel veel.  Ervoor zorgen dat ieder kind zich gezien en gehoord voelt, zie ik telkens weer als een uitdaging”.

Fijne combi met mijn eigen bedrijf

“Sinds januari werk ik naast het invallen ook als zelfstandig Rots & Water-trainer. Dit is een sociale competentietraining. In deze training leren de kinderen hun lichaam, hun emoties, zichzelf en de ander beter kennen en begrijpen. Rots & Water zet de leerlingen in hun eigen positieve kracht. Ik geef deze training momenteel aan 3 groepen 5/6 op Montessorischool De Pas in Doetinchem. Het is fijn om mijn eigen bedrijf met het invalwerk te combineren. Zo val ik momenteel 3 dagen in en werk ik 1 dag als Rots & Water-trainer. Ik vergroot mijn netwerk door het invallen en weet precies wat er speelt op verschillende scholen. Hier kan ik op inspelen als Rots & Water-trainer.” 

Voldoening en energie

“Door de afwisseling van deze 2 banen kan ik mijn spontaniteit en enthousiasme kwijt en maak ik steeds weer nieuwe verbindingen. Het geeft  me veel voldoening en energie en het is goed te combineren met mijn gezin. 

Ik kan leerkrachten en onderwijsassistenten echt aanraden om te gaan invallen voor PON. Je krijgt fijne begeleiding, je stapt uit je comfortzone, leert nieuwe scholen en mensen kennen én je hebt veel vrijheid en afwisseling.” 

Inge Buiting-Banning 

Lees ook de andere verhalen