JA Verhalen uit de praktijk | Personeelscluster Oost Nederland
Verhalen uit de praktijk
Robin Pieplenbosch Vaste pooler

‘Ook na mijn pensioen wil ik blijven invallen!'

Robin werkte 22 jaar in het speciaal onderwijs en vervolgens 15 jaar in het regulier onderwijs. Maar toen merkte hij dat hij op de laatste school niet meer zo op zijn plaats was. En dan komt de vraag: Wat dan? Terug naar het speciaal onderwijs of solliciteren bij een andere school? Of waren er nog andere opties?

“Op de laatste school vond ik de werkdruk vrij hoog”, vertelt Robin. “Ik vroeg me af of dat te maken had met deze school, of gewoon met het leerkracht zijn in deze tijd. Vaste pooler worden via PON was een mooie manier om dit te gaan ontdekken. Een groot voordeel van de pool was ook dat ik mijn vast contract kon behouden. Mijn vrouw wisselde in die tijd van baan, dus dan is een beetje vastigheid heel fijn.”

Kennis en ervaring inzetten

Robin hoefde niet heel erg te wennen aan het poolerbestaan. “Op de scholen waar ik hiervoor gewerkt had viel ik ook wel eens in in andere groepen en klassen. En als pooler heb ik veel voordeel van mijn jarenlange ervaring als vaste leerkracht. Op de laatste school waar ik vast werkte waren we bijvoorbeeld al heel ver met het directe instructiemodel en met het ontwikkelen van een visie en een kwaliteitsplan. Ik zie dat veel scholen hier nu net mee beginnen. Ik kan mijn kennis en ervaring daar goed inzetten. Aan de andere kant leer ik weer veel van de methodes waar scholen waar ik inval mee werken.”

Verbonden blijven aan het onderwijs

Robin is nu 61 jaar, maar voor hem hoeft zijn pensioen niet het einde van zijn poolerloopbaan te betekenen. “Ik wil graag aan het onderwijs verbonden blijven, dus ik ben van plan om na mijn pensioen in de tijdelijke pool te gaan werken. Dan zet ik een paar keer per maand mijn agenda open voor invalwerk en geniet ik op de andere dagen van mijn vrije tijd!”

Lees ook de andere verhalen