JA Verhalen uit de praktijk | Personeelscluster Oost Nederland
Verhalen uit de praktijk
Linda Hansen Linda ruilde na 14 jaar haar baan als ‘vaste leerkracht’ in voor de invalpool.

‘Ik was nieuwsgierig naar wat er nog meer was’

Als je 14 jaar als juf op dezelfde school werkt, dan is het makkelijk en comfortabel om daar ook de rest van je loopbaan te blijven. Maar dat gold niet voor Linda. Zij gooide het roer om en werd pooler.

Na haar afstuderen ging Linda op haar 21e het onderwijs in. “Ik kreeg al snel een vast contract op een fijne school.”, vertelt Linda. “Ik had het daar na 14 jaar nog prima naar mijn zin, maar vroeg me wel af of ik dit nog tot mijn pensioen wilde doen. Ik was nieuwsgierig naar wat er nog meer was.”

Rondkijken met een vast contract
Linda wilde wel solliciteren naar een andere baan, maar vroeg zich bij elke vacature af of die school of dat type onderwijs wel bij haar paste. Toen ontdekte ze dat ze ook een tijdje pooler kon worden via PON. Zo kon ze op verschillende scholen werken en rondkijken zonder haar vaste contract te verliezen.

‘Ik hou van de afwisseling’
“Deze manier van werken beviel me vanaf dag 1 heel goed. Ik hou van de afwisseling van lang- en kortdurende vervangingen. Het ’s ochtends nog niet weten wat me die dag te wachten staat, houdt me alert. Ik ben er flexibel van geworden en ik pik op elke school weer nieuwe dingen op.”

Ervaring in het speciaal onderwijs
Linda werkt inmiddels 3 jaar in de vaste pool. Wat heeft dit haar gebracht? “Ik heb een bredere kijk gekregen op het onderwijs. Elke school heeft weer een andere aanpak en speerpunten waar ze zich op richten. Ik pik overal wat van mee. Ik heb nu bijvoorbeeld ook ervaring opgedaan in het speciaal onderwijs. En het mooie is dat ik ervaringen die ik op de ene school opdoe weer kan toepassen bij een andere school.”

Waardevol voor elke leerkracht
“Ik zou elke leerkracht aanraden een tijdje als pooler te gaan werken. Het is een hele waardevolle ervaring. Je krijgt er een frisse blik op het onderwijs van. Ik hoor vaste collega’s wel eens klagen over hoe de dingen op hun school gaan. Als pooler zie je hoe het ook anders kan.”

Goed geregeld bij PON
Een van de redenen dat Linda het zo goed naar haar zin heeft als pooler, is de begeleiding vanuit PON. “De matchers en mijn teamleider regelen alles prima. Ze kennen mijn voorkeuren en houden daar zoveel mogelijk rekening mee. Dat zorgt ervoor dat ik steeds weer met plezier en vertrouwen naar een nieuwe invalklus ga. Ook kan ik altijd bij ze terecht met vragen, opmerkingen of om even samen te sparren.”

Perfecte match
Werken als pooler begon als een tijdelijk avontuur, maar het lijkt nu een bewuste keuze voor Linda te worden. “Ik koos hier in eerste instantie voor om me te oriënteren op een nieuwe baan bij een andere school, maar ik blijf nu voorlopig gewoon in de vaste pool werken. Dit werk past heel goed bij mij. Ik krijg er elke dag weer heel veel energie van!”

Lees ook de andere verhalen