JA Verhalen uit de praktijk | Personeelscluster Oost Nederland
Verhalen uit de praktijk
Karin Otter-Leppen Karin is 'vaste leerkracht' én vaste pooler!

'Vastigheid én rondneuzen op verschillende scholen'

Karin wilde altijd al leerkracht worden, maar het was er nog nooit van gekomen. Ze ging op latere leeftijd alsnog de uitdaging aan en volgde de deeltijd pabo. Op haar 39e was ze er klaar voor om juf te worden. Helaas was het in die tijd lastig om aan vast werk te komen. De tijdelijke pool van PON bood uitkomst.

“Ik hoorde via via van het bestaan van PON”, vertelt Karin. “Voor mij was het dé kans om in het onderwijs aan het werk te gaan. Ik startte in de tijdelijke pool. Ik heb tussendoor ook wel eens vast bij een school gewerkt, maar als dat ophield door bijvoorbeeld boventalligheid, kon ik altijd weer op PON terugvallen. Zij hadden altijd wel werk.”

Vastigheid én rondneuzen op verschillende scholen

Momenteel is Karin 2 dagen per week in dienst van een school en werkt ze 1 dag via PON in de vaste pool. “Ik vind die afwisseling prettig. Bij mijn ‘vaste school’ doe ik alle taken van een leerkracht en heb ik mijn eigen klas. Maar het is ook leuk om 1 dag per week rond te neuzen op andere scholen.”

Middenbouw is echt mijn ding

Doordat Karin veel ervaring opdeed op verschillende scholen en in verschillende groepen, weet ze goed wat er bij haar past. “Ik dacht altijd dat ik een echte bovenbouw-leerkracht was. Maar nu heb ik gemerkt dat de middenbouw echt mijn ding is. Ik adviseer alle startende leerkrachten om eerst de pool in te gaan. Je doet dan niet alleen veel ervaring op, maar weet na een tijdje ook precies waar jij je het meeste thuis voelt.”

Als pooler bij PON word je goed op de hoogte gehouden van de verschillende vacatures die er in de regio zijn. “Ik denk dat je als vaste pooler dan een streepje voor hebt. De PON medewerkers kennen je en weten wat ze aan je hebben.”

Lees ook de andere verhalen