Verhalen uit de praktijk
Mariëlle Burgers staat dankzij het herintrederstraject weer vol zelfvertrouwen voor de klas

Onwijs blij dat ik mijn vak weer kan oppakken!

Sinds dit schooljaar staat Mariëlle (30) na 5 jaar onderbreking weer voor de klas. Ze is ontzettend blij dat ze haar ‘oude’ vak weer kan oppakken. Om er weer een beetje in te komen, volgde ze het herintrederstraject van PON. Na de zomervakantie startte ze hierdoor vol zelfvertrouwen aan een lange vervanging in haar woonplaats Toldijk.

Jumbo

Op het moment dat Mariëlle in 2012 afstudeerde aan de PABO was er weinig werk, vooral door de krimp in de regio. Ze begon met invalwerk maar miste de stabiliteit. ‘Er was te weinig werk en ik wilde niet thuiszitten. Daarom besloot ik tijdelijk een andere weg in te slaan en af te wachten of het weer aan zou trekken in het onderwijs. Vijf jaar lang ben ik afdelingschef kassa geweest bij supermarkt Jumbo. Met veel plezier overigens, maar mijn hart ligt toch echt in het onderwijs. Nog niet zo lang geleden leek het nog lang te gaan duren. En nu ineens zijn er tekorten en is daar het moment om terug te komen!’

10 dagen stage

Marielle heeft wel erg getwijfeld of het een goede keuze was om destijds het onderwijs uit te gaan. ‘Ik ben zeker bang geweest dat het in mijn nadeel zou werken dat ik er zo lang uit geweest ben. Daarom is het herintrederstraject ook zo geweldig. Voor beide partijen trouwens, voor mij én voor de scholen.’ De stage van 10 werkdagen deed ze bij twee verschillende scholen. Onder begeleiding van de leerkracht draaide ze de hele dag de klas. Met aan het eind van de stage een positieve aanbeveling als resultaat.  

Pittig

‘Voor de klas staan is net als fietsen, dat verleer je niet. Maar ik merkte wel dat het de eerste dagen allemaal nog niet vanzelf ging. Over veel dingen moest ik nog nadenken. De stageperiode van het herintrederstraject is daarom heel fijn om er weer even helemaal in te komen.’ Het was wel pittig, vertelt Mariëlle. ‘De stages moest ik doen naast mijn baan. Maar het heeft me heel veel gebracht. Ik raad het iedereen aan. Als je de kans krijgt, grijp ‘m met twee handen aan!’

Mariëlle staat op de loonlijst bij een PON bestuur en heeft een plek in de PONFlexpool. Ze werkt nu op de basisschool naast haar huis. Iets waar ze lang naar uitgekeken heeft!

Lees ook de andere verhalen