Ontwikkelingen in de pool

13 oktober 2022

Ontwikkelingen in de pool

De PONflexpool bestaat uit twee soorten pools. Onze vaste pool en de tijdelijke pool. De verschillen geven we hieronder schematisch weer:

 

Schooljaar 2022-2023 zijn we gestart met 138 vaste poolers. De vaste pool is dus iets gegroeid ten opzichte van vorig schooljaar.

De vaste pool is een mobiliteitsinstrument voor leerkrachten die al jaren werkzaam op één van jullie scholen en met het vaste dienstverband nieuwe werkplekken wil ontdekken door te werken via de pool. Ook solliciteren er leerkrachten van buiten PON naar een plek in de vaste pool. Bijvoorbeeld verhuizers of starters die het werkveld willen verkennen voordat ze een vaste school “kiezen”.

In de periode januari 2022- augustus 2022 was het een komen en gaan van vaste poolers. De vaste pool als mobiliteitsinstrument werkt! Er zijn namelijk ruim 60 nieuwe vaste poolers ingestroomd en dus net iets minder uitgestroomd naar een vaste formatieplek op een van jullie scholen. Hieronder zie je dat 48% van de vaste poolers maar 0-6 maanden in de vaste pool zit en dan een formatieplek op een school vervuld.

 

In de tijdelijke pool zijn momenteel ongeveer 180 leerkrachten en 60 onderwijsassistenten/ leerkrachtondersteuners beschikbaar.

Dat lijkt veel, maar we komen al snel invallers tekort gezien het aantal verzoeken (variërend van 400-ruim 600 verzoeken per week) en de soms beperkte beschikbaarheid van tijdelijke poolers; ze werken bijvoorbeeld maar voor één school/ bestuur, hebben geen auto, willen alleen kleuters of de agenda hebben zij zelf in de VABO niet bijgewerkt.  Veel van deze tijdelijke poolers staan ook al (deels) op een lange vervanging.                                 

Per dag zijn er nu ca. 30 poolers beschikbaar voor kortdurend invalwerk voor al onze 185 PON scholen. Wij zoeken dus mensen! Helpen jullie mee en verwijzen jullie IEDEREEN naar ons?  

Wij helpen ze graag verder voor jullie, richting een school of in de pool!


< overzicht nieuws