JA Verhalen uit de praktijk | Personeelscluster Oost Nederland
Verhalen uit de praktijk
Aukje Reijmer Aukje Reijmer was pooler en ontdekte wat écht bij haar past

‘Mijn pooler-ervaring gaf me nieuwe inzichten’

Aukje Reijmer zit inmiddels helemaal op haar plek op een grote basisschool in Zevenaar. En dat terwijl ze altijd dacht dat een kleine dorpsschool veel beter bij haar zou passen. Haar ervaring als pooler gaf haar nieuwe inzichten.

Aukje werkte 12 jaar als vaste leerkracht op een basisschool. Op een gegeven moment merkte ze dat ze hier niet meer op haar plek zat. Ze was veel tijd kwijt met ‘randzaken’; taken buiten het lesgeven. Ook braken de lange files naar haar werk haar op. Het was tijd voor iets anders.

Kijkje op verschillende scholen
“Ik wist nog niet precies wat ik wilde en ook niet of ik in het onderwijs wilde blijven werken”, vertelt Aukje. “Daarom besloot ik om de vaste pool in te gaan bij PON. Zo hoefde ik me alleen te richten op het lesgeven en kon ik op veel verschillende soorten scholen een kijkje nemen.”

Direct een klik
Aukje dacht altijd dat ze echt een type was voor een kleine dorpsschool. Maar toen ze een vervanging deed op een grote school in een stad, ging er een wereld voor haar open. “Vanaf dag 1 voelde ik een klik. Ik vroeg PON of ik hier wat langer kon werken. Ik heb er uiteindelijk 2 lange vervangingen gedaan. Ook werkte ik als pooler op een kleine dorpsschool. Dat vond ik leuk, maar het onderwijssysteem paste niet bij mij.”

Een goede keuze
Het pooler zijn bracht Aukje precies wat ze hoopte. “Ik merkte dat ik het werken met kinderen en het lesgeven nog steeds heel leuk vond. Ik wilde dus graag in het onderwijs blijven werken. Daarnaast wist ik goed wat ik wel en wat ik niet wilde in een baan. En ik ontdekte ik dat een grote school goed bij mij past.”

Een verruimde blik
Inmiddels heeft Aukje weer een baan als ‘vaste’ leerkracht. “Er kwam een vacature vrij bij de grote school waar ik al 2 keer had ingevallen. Ik werd door deze school benaderd of ik hier interesse in had. Ik werk hier nu met veel plezier. En het grappige is, dat ik nooit op deze vacature had gereageerd, als ik geen pooler was geweest. Mijn tijd als pooler heeft mijn blik enorm verruimd!"

Lees ook de andere verhalen